HTML

Pareto-elv avagy a 80/20 szabály alapú minőségfejlesztési tanácsadás

2010.07.27. 13:47 szovegiras

Pareto-elv avagy a 80/20 szabály alapú minőségfejlesztési tanácsadás


BEVEZETŐ Pareto-elv avagy a 80/20 szabály alapú minőségfejlesztési tanácsadás

Vilfredo Pareto olasz közgazdász fedezte fel az olasz gazdaság tanulmányozása során, hogy az ország vagyonának 80%-a lakosság 20%-a között oszlik el. Innen származik a 80/20 szabály elnevezés is a Pareto-elven kívül. Ezt a megfigyelést később több egyéb szakterületen is alkalmasnak találták nem csak a közgazdaságban.

 

A folyamat vagy minőség fejlesztéseknél alapvetően a Pareto-elv vagy 80/20 szabály az, amellyel az elemzések során kimutatható és vizuálisan is ábrázolható, hogy a problémák 80%-a mögött az okok 20%-a áll. A Pareto alkalmazásával tehát rámutathatunk a probléma okára vagy okaira. Megfelelő hatékonysággal és teljes körűséggel azonban csak akkor használható a módszer, ha mellette alkalmazzuk az Ishikawa-t is.

A megfelelő Pareto elemzés elvégzéséhez elengedhetetlenül fontos a megfelelő számban rendelkezésre álló adat / információ, amely alapján az elemzést végre tudjuk hajtani. Az adatgyűjtések során a Pareto diagram segít az adatok rendezésében és oszlopdiagram formájában jeleníti meg az adatokat, nagyság szerint rendezve és segítve a vizuális megértését és elemezését az adott problémának.

 

Fontos azonban kiemelnünk, hogy megfelelően és pontosan kell rögzíteni minden adatot / információt, annak érdekében, hogy elkerüljük azt, hogy a legfontosabb megoldandó probléma a folyamat megoldásának a végére kerüljön míg, a kevésbé lénylegesek az elejére. A diagramnak köszönhetően azonban megmutatkozik a leglényegesebb hiba, amellyel foglakoznunk kell. Ez a hibákat kiváltó okok 20%-át jelenti. Az elemzés során így a leglényegesebbtől haladunk a”kevésbé lényegesek” felé.

 

Főbb lépései a Pareto elemzésnek:

  • az adott folyamat átvizsgálása, hibák keresése
  • a folyamatban a keletkezet hiba okának a megkeresése
  • a módosításra szánt folyamatrész (mit, miért és hogyan) meghatározása
  • adatok összegyűjtése, megfelelő kategorizálása és rögzítése
  • adatok rendszerezése és a diagram csökkenő sorrendben való elkészítése
  • a hibák meghatározása után, fontossági sorrendben való rendszerezés
  • táblázat készítés, melyben balról jobbra rendszerezzük a hibákat 1-100%-ig
  • Pareto minta ellenőrzése
  • kiugró hibák megkeresése, ha nincs szembetűnő kiugrás új szempont szerinti rendezés
  • szembetűnő hibák Ishikawa diagrammal való elemzése
  • Pareto diagram készítése után adatok (név, dátum, stb.) rögzítése

A Pareto alkalmazásához és bevezetéséhez elengedhetetlen a csoportmunka, és az Ishikawa alkalmazása, de minden esetben célszerű egy független tanácsadó szakember bevonása is, aki megfelelően tudja koordinálni és irányítani a Pareto folyamatát.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://paretoelv.blog.hu/api/trackback/id/tr702179838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása