HTML

Az a bizonyos 20%

2010.07.27. 14:01 szovegiras

Az a bizonyos 20%

A paretp-elv

A pareto-elv

1906-ban egy olasz közgazdász, név szerint Vilfredo Pareto állította fel azt a matematikai képletet, amelynek segítségével leírja az országára jellemző vagyoni egyenlőtlenségek jellegzetességeit. Azt figyelte meg, hogy a lakosság 20%-a rendelkezik az összvagyon 80%-a felett. Ez a következtetés aztán az élet szinte minden területére rányomta a bélyegét. Üzletembereknek például azt tanítják, hogy napi tevékenységeiknek 20%-a termeli ki az eredményeiknek a 80%-át, de további elméleteket alkottak a Pareto-elv alapján:

- „a világ népességének 20%-a kapja a fizetések 80%-át

- a hibák 20%-a okozza a rendszerösszeomlások 80%-át

- a vevők 20%-a okozza az eladások 80%-át

- a weboldalak 20%-a kapja a forgalom 80%-át”1


És így tovább. Tehát a ráfordítás 20 %-ából származik az eredmény 80%-a, az arányok a mellékelt képen láthatóak, ahol a piros rész a szóban forgó 20%.

Egyébként a politikai kampányok elsődleges célja ezen réteg bizalmának elnyerése. „Bármely helyzetben az adott munkának mintegy 80%-át a munkában részt vevők 20%-a végzi el, vagyis az emberek igen kis százalékának hatására következik be a változások nagy része”2. Ezért a pártoknak meglehetősen fontos azokat a személyeket a saját maguk oldalára állítani, akiket nagy hatékonysággal tudnak felhasználni üzenetük, akaratuk továbbadására.

Segíthet nekünk

Minden cégnek és pártnak segíthet ezen elv tudatosan használása. Amellett, hogy érdemes jó dolgot tenni, azt a megfelelő emberekkel is kell körülvenni. A Pareto-elv mellett azonban van még egy fogalom, amit érdemes megismerni, amennyiben sikeresen szeretnénk eljuttatni az információkat a vírusmarketing segítségével, ez pedig a megtapadás. A megtapadási tényező a virológiából átvett fogalom, amely akkor következik be, amikor valaki – függetlenül attól, hogy hordozó lett-e vagy sem – nem tud szabadulni többé az adott vírustól, a vírus megtapad a szervezetében. A legtöbb kampánytervezőnek, marketingesnek olyan közvetítőnek kell lennie, akinek sikerül elérnie, hogy azt a bizonyos 20%-ot úgy megfertőzze a kampányával, hogy az megtapadjon bennük, és véleményformáló erővel hassanak az emberekre Lényegében ez a legnehezebb feladata, hiába találta ki a „nagy” ötletet, hiába vannak a város legjobb hirdetési felületei a kezében, ha nem tapadnak meg az üzenetek, a kampányra fordított összeg kidobott pénz. Egyre több reklámszakember van azon a véleményen, hogy manapság annyira sokféle és fajta3 marketing eszköz van jelen mindennapjainkban, és ezek olyan erősen kommunikálnak, hogy egy átlagember mind inkább csak szóbeli információkra reagál, méghozzá a számára elfogadott, hiteles személyektől. A nehézséget viszont annak az eldöntése okozza, hogy kik ezek az emberek, akik olyan jellemzőkkel és ismeretségekkel rendelkeznek, hogy segítségükkel egy hatékony víruskampányt alkothatunk.

Tehát ha amúgy is jó dolgot csinálunk, érdemes jó eszközökkel tovább adni, erre pedig segítségünkre lesz az adott 20%. Tapadjon meg Önben ez az elv, hisz az élete minden terén segítségére lehet! Sok sikert!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://paretoelv.blog.hu/api/trackback/id/tr362179878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása